top of page

HISTÒRIA

ELS INICIs

9999.jpg

EL Centre d'Esports Manresa es va fundar l'any 1906, però el seu naixement es va començar a coure un any abans, quan va sorgir el Poli Sport Club, una nova entitat que aglutinava diverses modalitats esportives, entre elles el futbol. Precisament van ser els integrants de l’equip de futbol del Poli Sport Club que en desentendre’s de la seva entitat mare van crear, el mes de setembre de 1906, el nou Manresa Football Club. Va ser l'any 1916 quan el nostre Club va adoptar el nom actual de Centre d'Esports Manresa després de unir-se amb el Catalonia, un club que s’havia fundat el 1909.

El Manresa Football Club el 1912

 El Centre d'Esports Manresa es va fundar l'any 1906, però el seu naixement es va començar a coure un any abans, quan va sorgir el Poli Sport Club, una nova entitat que aglutinava diverses modalitats esportives, entre elles el futbol. Precisament van ser els integrants de l’equip de futbol del Poli Sport Club que en desentendre’s de la seva entitat mare van crear, el mes de setembre de 1906, el nou Manresa Football Club. Va ser l'any 1916 quan el nostre Club va adoptar el nom actual de Centre d'Esports Manresa després de unir-se amb el Catalonia, un club que s’havia fundat el 1909.

MILLORS TEMPS

ELs següents anys el Centre d'Esports es va moure entre la 2ª Categoria Preferent i la 1ª Categoria B, fins que a la dècada dels anys 40 va donar el salt a la màxima categoria catalana, la 1ª Categoria A. Des d'aquell moment el Pujolet va veure passar els millors equips catalans, com el Sant Andreu, el Gimnàstic de Tarragona, l'Europa, el Lleida, el Mataró, el Badalona o el Reus, entre d'altres. Nou anys consecutius a la màxima categoria van culminar amb l'històric ascens a categoria nacional (3ª Divisió) per primera vegada en els aleshores quaranta tres anys d'història del Club. 

elpujolet.jpg

El Pujolet

El Manresa va romandre divuit temporades consecutives a 3ª Divisió Nacional, cinc de les quals va disputar promocions o eliminatòries d'ascens a 2ª Divisió (no existia la 2ª Divisió B). Aquesta circumstància parla clarament de la rellevància del Manresa dins del futbol català, doncs només el FC Barcelona, l'Espanyol i el Sabadell estaven per sobre d'una categoria en que el nostre equip era dels que portaven la veu cantant.

CONFIANT EN LA CASA

Encara que a la temporada 79-80 el Manresa va tocar fons en caure a la 1ª Categoria Regional, el descens de 3ª Divisió l’any 1976 va obrir una nova etapa en que la cantera blanc-i-vermella, que ja feia uns quants anys que començava a despuntar, va passar a tenir un paper protagonista. De fet, curiosament, mentre el Primer Equip competia en categoria regional, l'equip juvenil era un fixe en la Lliga Nacional, la màxima categoria en aquells anys. Aquesta circumstància va permetre a la primera plantilla de nodrir-se de gent de casa i, poc a poc, tornar a treure el nas al concert futbolístic català.

9993.jpg

JUVENIL A A LA ROMAREDA

Aquesta nova etapa va culminar amb l'ascens, l'any 82, a 3ª Divisió, encara que aquesta ja era una categoria en que només militaven equips de casa nostra. Amb el pressupost més baix de la categoria temporada rere temporada, el Manresa va estar-s'hi vuit campanyes consecutives a la categoria. Inclús, a la temporada 85-86, el primer any a l'actual estadi del Congost, tots els jugadors de la primera plantilla eren de Manresa i comarca. El fet de quedar cinquè classificat va permetre l'equip disputar la Copa del Rei l'any següent, eliminant un Figueres que aleshores militava a 2ª Divisió però caient davant del Sabadell, que jugava a 1ª Divisió.

COPA GENERALITAT

Els '80 van ser uns anys en que el Manresa va tenir el seu protagonisme a nivell català, doncs per part de la Federació Catalana de Futbol es va engegar La Copa Generalitat, l'embrió de l'actual Copa de Catalunya. En les tres primeres edicions l'equip blanc-i-vermell no va perdre ni un sol partit, arribant el primer any a la final, al Mini Estadi, perdent a la tanda de penals contra el FC Barcelona Amateur. Les dues següents el Manresa va quedar campió. Primer, en una fase final jugada també al Min Estadi, es va guanyar el Terrassa a la tanda de penals. L'any sobre, nova victòria manresana contra, novament, el Terrassa, aquesta vegada en una fase final disputada al mateix estadi egarenc.

Unknown.jpg

MANRESA-HORTA 1985

JUGADORS IMPORTANTS

Durant els més de cent any d'història del Club han sigut molts els jugadors que han destacat al Club blanc-i-vermell i que després han donat el salt al futbol professional. El més conegut de tots, sense dubte, va ser el mític Estanislao Basora, que a la dècada dels anys 50 va jugar al FC Barcelona i amb la Selecció espanyola. Més recentment, hi han hagut tres jugadors que van ser formats al futbol base manresà i que van donar el salt al futbol professional. Aquests son Jordi Lardín, que inclús va jugar dos cops amb la Selecció espanyola absoluta; David Gallego, que va jugar a 1ª amb el Recreativo de Huelva i Pep Setvalls, que ho va fer amb el Barça, el Múrcia i el Rayo Vallecano.

ACTUALITAT

En l'actualitat el Centre d'Esports Manresa s'està aixecant de l'última caiguda que es va produir justament després de celebrar un reeixit Centenari, en 2006. Després d'un període d'incertesa institucional i esportiva a final de la primera dècada del Segle XXI i inicis de la segona, el Club ha anat restablint l'estabilitat gràcies, sobretot, al pas al capdavant que va donar l'empresari argentí José Luis Correa i la seva Junta Directiva, que va prendre les regnes del Club en 2011 i que, malgrat les dificultats que han anat sorgint en la seva etapa com a responsables, el Primer Equip va aconseguir l'anhelat ascens a 3a Divisió a final de la temporada 2018-19, després d'una disputada promoció d'ascens contra el Girona C (1-1 a Girona i 0-0 en el Congost).

1040246.jpg

RUTH GERRERO EN L'ACTE DE PRESENTACIÓ

El Club, després de la marxa per motius professionals de José Luis Correa i amb saba nova en una Directiva amb embranzida, imaginació i ganes de treballar pel degà del futbol a Manresa, té clar l'objectiu de, a poc a poc, integrar de nou al Centre d'Esports Manresa en una ciutat on la ciutadania li va girar l'esquena. Una ciutat en la qual, en un temps no massa llunyà, el Manresa era un referent.

mirant AMUNT 

La temporada 2021-2022, sota la direcció de Ferran Costa, vam aconseguir l'ascens directe a 2RFEF i la participació a la primera ronda de la copa del rei com a campions de 3RFEF.
Després d'una temporada on els nois de Ferran Costa van estar molt regulars i van deixar escapar menys punts que els rivals amb 3 derrotes, 13 empats i 16 victòries van obtenir un ascens a una categoria on, en la nostra centenària història, no havíem jugat mai.
En aquesta categoria juguen diferents equips de la península i de les illes balears.

aaa.jpeg

LOGO DE 2RFEF

bottom of page